Hvad skal jeg gøre, når jeg ikke kan handle?

Fotograf: Daoudi Aissa

Fotograf: Daoudi Aissa

“Jeg ved ikke hvad jeg skal stille op med det her” sagde en kvinde under vores online coaching i sidste uge. Der var lige dele afmagt og frustration i hendes stemme. “Det kan jeg godt forstå” sagde jeg. “Jeg har det på samme måde. Men lad os se, om vi kan give lidt plads til både frustration og afmagt, her imellem os. Så tager vi resten bagefter”. 

Jeg satte mig egentlig ned for at skrive en anti-selvhjælpsguide i Coronatider. Den skulle give plads til de følelser af afmagt og frustration, jeg oplever både i mig selv og hos mine kunder. En boblende frustration over ikke at kunne handle mig ud af denne krise. Det handler den stadig om. Men den endte måske alligevel også med at give nogle bud på, hvordan man kan hjælpe sig selv i sådan en situation

Jeg har oplevelsen af at blive stopfodret med information om alt fra syge i Italien og epidemi-kurver til håndsprit og ensretning rundt om søerne i København. Nogle af informationerne kan jeg bruge til at regulere min adfærd, når jeg en sjælden gang bevæger mig udenfor min dør. Men rigtig mange af informationerne kan jeg ikke handle på. I virkeligheden bliver jeg bedt om ikke at gøre noget. Der er krise omkring mig, og jeg må ikke handle. Hvordan håndterer man det? Én øvelse, som mange af os kender, handler om at bide tænderne sammen, holde vejret og vente til det er overstået. Men hvordan holder man vejret indtil maj måned?

Svaret er, at man ikke kan håndtere det - ikke på samme måde som vi plejer at handle på krisesituationer i vores liv. Der synes ikke at være så mange andre muligheder end at finde en måde, hvorpå jeg kan holde ud at være i det: At finde en måde, hvor jeg kan holde ud at være i en situation, som jeg ikke har lyst til at være i – som jeg ikke kender tidsperspektivet på – og som jeg ikke kan handle mig ud af… Det er hård kost. Og hvis jeg skal være helt ærlig, synes jeg faktisk ikke det er i orden (var der en stemme der sagde).

Heldigvis er du og jeg lige nu i gang med at udvikle et sæt af kompetencer, som bliver helt afgørende for personlig og professionel succes i fremtiden. Vores arbejdsliv bliver nemlig ikke mindre komplekst og foranderligt – tværtimod. Nogle forskere bruger betegnelsen VUCA verden (se mere nederst på siden). Vi skal i højere grad træne os selv til at kunne navigere i ukendt og uforudsigeligt farvand. Ikke hele tiden. Men mere af tiden. Nogen gange skal vi handle i det ukendte, og andre gange er vi nødt til at kunne udholde ikke-handlen, indtil den rette vej viser sig i horisonten. Denne balance mellem handlen og ikke-handlen bliver en central ledelseskompetence fremadrettet. Det er en kompetence, som man i dele af psykologien kalder Negativ Formåen.

Som du sikkert allerede mærker i disse tider, er det ikke en neutral oplevelse at lade være med at handle sig ud af en situation. Det er mildt sagt ubehageligt. Krisen kan være en mulighed for at undersøge dit eget ubehag. Blive bedre til at rumme det. Forberede dig til næste gang, du bliver udfordret. Hvis du udelukkende handler, når du bliver presset, er der en kæmpe sandsynlighed for, at du ender med at gentage dine tidligere handlinger. Det der virkede sidste gang. Men hvem ved om det er den rette vej denne gang. Måske ligger der en kreativ løsning på den anden side af din frustration. Måske kan dine medarbejdere tage større andel i løsningen, hvis du ikke bare gør det selv. 

Pointen er, at du kan træne dig selv til at udholde tvivlen og usikkerheden længe nok til at et nyt perspektiv kan tage form. Måske et nyt perspektiv på krisen, eller en ny ide til din forretning eller din rolle på arbejdet. 

Inden de nye perspektiver præsenterer sig, kan vi for nærværende bare øve os i at rumme situationen. Om ikke andet, så for familiens skyld. Her er 6 af de øvelse jeg laver for tiden (Kom gerne med dine egne forslag også):     

  1. Find dit eget rum, hvor du kan reflektere på en måde, der passer til dig. Det kan være en løbetur, skoven, værkstedet, meditationspuden. 

  2. Snak med nogen. Få noget sparring på, hvordan du kan arbejde konstruktivt med udfordringerne. 

  3. Skriv dine tanker ned. Også når det er ved at koge over. Der kan gemme sig et kreativt udtryk på den anden side af frustrationer og afmagt. Noget du brænder for at få udtrykt eller skabt.

  4. Bevæg kroppen hver dag. 

  5. Find et fællesskab online. De er ved at blomstrer frem. Skype eller Zoom med din netværksgruppe eller kollegaer

  6. Mind dig selv om, at du er ved at tilegne dig nogle personlige kompetencer for fremtiden. Verden bliver ikke mindre uforudsigelig. 

God arbejdslyst

Hvis du er nysgerrig på mere om emnet:

To spændende begreber:

  • Negativ Formåen (Negative Capability)

  • VUCA World: Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity


Forrige
Forrige

Punkt 1 på sommerferiens huskeliste

Næste
Næste

Min praksis